Au trecut deja trei săptămâni de la a treia ediție a festivalului și a marșului Iași Pride. Comunitatea LGBTQ ieșeană s-a bucurat între 3 – 11 iunie de o săptămână plină cu 16 activități și evenimente, ce s-a finalizat cu marșul la care au participat în jur de 1000 de persoane, un număr dublu față de anul trecut.

Iași Pride 2023 a fost un omagiu adus memoriei Monalisei și Vasilicăi, două femei transgender din Iași care s-au stins din viață anul trecut. „Trecerea lor în neființă a scos din nou la iveală transfobia și ura românilor, oameni din presă scriind despre ele la masculin și umilindu-le în articolele publicate online, chiar și după ce nu mai erau printre noi. De aceea, ne-am dorit ca prin platforma Iași Pride să le redăm cel puțin demnitatea pe care o merită două femei trans puternice, care s-au luptat o viață întreagă pentru a supraviețui în România.”

Le-am strigat numele tare și răspicat în fața Palatului Culturii din Iași și le-am onorat viețile așa cum se cuvine, iar mesajul nostru a fost clar: Protejați viețile persoanelor trans din România!

Marșul din data de 11 iunie a adunat și participanți din alte orașe din țară, cum ar fi Brașov, București și Timișoara, iar la final au avut loc discursurile activiștilor LGBTQ Alex Zbîrciog (Asociația Rise OUT, Iași), Andre Rădulescu (Asociația Identity.Education, Timișoara), Cosmin Grădinariu (Asociația Rise OUT, Iași), Evie Ciobanu (activistă trans, București), Patrick Brăila (activist trans și cineast, București) și Vlad Levente Viski (Asociația MozaiQ, București). A fost prezent la marș inclusiv un reprezentant al Ambasadei Marii Britanii (British Embassy Bucharest).

„E foarte important să comemorăm persoanele care nu mai sunt printre noi și să încercăm să facem ce putem pentru cele care încă sunt aici și care au nevoie de susținerea prietenilor și a familiilor lor.”, a spus Evie Ciobanu.

Tensiunea din cadrul marșului s-a resimțit și anul acesta încă de la început, contraprotestele fiind zgomotoase (inclusiv o vuvuzelă în timpul discursurilor), însă nu au fost mai mult de 50 de contramanifestanți în total pe parcursul întregului marș, iar autoritățile au gestionat bine situația. Grupurile de contraprotestatari erau fie de natură religioasă, fie naționaliste sau de extremă dreapta. De-a lungul marşului, care s-a desfăşurat pe traseul Copou – Bulevardul Independenţei – Str. Elena Doamna – Str. Anastasie Panu – Palatul Culturii, participanţii au strigat „Nu ne e ruşine”, „Solidaritate”, „Drepturi egale pentru fiecare”, „Iaşul e iubire” şi „Emancipare, nu discriminare”.

„Iași Pride înseamnă un demers de curaj și solidaritate și un eveniment absolut necesar; sper să se întâmple în fiecare an.”, a transmis Patrick Brăila.

Festivalul Iași Pride 2023 a fost posibil și datorită celor 26 de parteneri și susținători, plus ajutorul celor peste 60 de voluntari care s-au implicat în organizare.

Le mulțumim tuturor oamenilor care au avut curajul să iasă în stradă alături de noi și ne bucură faptul că festivalurile și marșurile Pride continuă în alte orașe din România, iar astfel salutăm eforturile celor din Brașov, București, Cluj, Oradea și Timișoara pentru organizarea lor.

Mai multe imagini de la marșul Iași Pride se pot vedea pe Facebook și Instagram.

Fotografii © Ilinca Popescu (WePixel Studios), marșul Iași Pride 2023

Categorii: Pride

0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *