RESURSE

Specialiști LGBTI-friendly

Am creat o bază de date cu specialiști LGBTI-friendly din cât mai multe specializări (medici de familie, endocrinologi, ginecologi, psihiatri, dermatologi, stomatologi, infecționiști, urologi etc.), inclusiv psihologi și psihiatri, la care persoanele din comunitatea LGBTI din Iași și regiunea Moldovei pot apela cu încredere atunci când vor să acceseze servicii specializate și își doresc o interacțiune respectuoasă, echitabilă și sigură cu specialistul.

Cum pot lua legătura cu un specialist?

Poți căuta profesioniști în funcție de specializare și oraș pe website-ul nostru, iar dacă nu găsești o variantă potrivită, ne poți contacta direct pentru o recomandare și te vom îndruma către un specialist din baza noastră de date.

Baza de date e în continuă creștere, așa că dacă vrei să ne recomanzi un specialist, completează formularul nostru aici.

Titiana Constantin 0726 280 486 IașiSimona Știuriuc 0753 237 154 stiuriucsimona@yahoo.com Iași
Adrian-Alexandru Condrea 0726 143 282 adrian_condrea@yahoo.com IașiGeorge-Sebastian Zmău 0747 078 327 zmau.george@gmail.com Iași / Vaslui

Monica Holicov 0744 606 420 holikovm2000@yahoo.com Iași

Geanina Cristinela Dobriță 0744 378 500 gina.dobrita@gmail.com Centrul de Medicină de Familie Mironeasa, jud. Iași

Viorica Sānucean 0755 051 352 sanuceanviorica@yahoo.com Fălticeni, Suceava

Adrian Cantemir 0751 857 360 adrian.cantemir@gmail.com IașiIrina Cantemir 0745 851 087 irina_carp_sv@yahoo.com IașiMaria Raluca Radu  0753 615 505  raluca_m2003@yahoo.com Institutul de Psihiatrie „Socola”, Iași

Raluca Bejenariu 0740 229 800 • contact@indialog.org • IașiNicoleta Dumitru 0744 400 520 caramelframes@gmail.com  IașiAndra Hâncu 0745 670 001 (WhatsApp)  andrahancu@gmail.com  Iași / OnlineAndreea Muraru 0723 210 019 caramelframes@gmail.com IașiDaniela Pintilie 0743 020 734
danaelena_pintilie@yahoo.com BotoșaniTeodora Popescu  0747 303 049 teodora@indialog.org IașiȘtefan Basil Robu 0762 535 376 robustefanbasil@gmail.com Iași

Elena Cazacu 0755 259 290 cazacuelena@gmail.com IașiIulia Cruț 0744 234 862 psihoterapeutiuliacrut@gmail.com Iași Andra Dragan 0753 366 096 cabinetandradragan@gmail.com IașiAlina Florea 0758 317 790 florea.alina1@yahoo.com IașiAlina Ștefana Lupescu 0743 367 915 lupescu_alina_stefana@yahoo.com  Iași Ovidiu Mărginean 0723 682 897 ovimcip@gmail.com Câmpulung Moldovenesc, SuceavaRoxana Mărginean 0755 240 504 margineanroxana@gmail.com Câmpulung Moldovenesc, SuceavaIoana-Alexandra Matache 0758 900 401 ioanaalexandramatache@gmail.com Târgu Frumos, IașiTudor-Ștefan Rotaru 0745 088 849 t_rotaru@yahoo.com IașiAlexandru Șerban 0748 631 571 alexserban.18@yahoo.com Iași / Piatra-Neamț, NeamțCosmin Șerban 0751 980 095 cosminserban04@gmail.com Iași / Piatra-Neamț, Neamț Ionela Șerban 0745 898 921 ionela.serban.psi@gmail.com Iași / Piatra-Neamț, NeamțAlexandra Teleman 0756 660 085 cabinetteleman@gmail.com Iași

Testare

Unde pot face un test HIV în Iași?
Testarea HIV gratuită se realizează la Direcția de Sănătate Publică Iași. Sediul DSP este pe Str. Nicolae Bălcescu, nr. 21. Nu este necesară o programare în prealabil. Singurul act pe care trebuie să îl ai la tine este cartea de identitate.

Număr de contact: 0232/210900
Program de lucru cu publicul:

 • Recoltă/recepție probe: 08:30 – 10:30
 • Eliberare rezultate: 12:00 – 14:00

Checkpoint aras Iași

Te mai poți testa și la centrul Checkpoint ARAS Iași, un centru de testare dedicat exclusiv bărbaților care fac sex cu bărbați și persoanelor trans.

Recomandăm să te testezi la Checkpoint ARAS Iași deoarece echipa este LGBTQ-friendly și te poți testa gratuit, anonim și confidențial pentru HIV, Sifilis, Hepatită B și C.

 • Adresă: Str. Păcurari 66, Iași
 • Program: În fiecare joi, 17:00-21:00
 • Programări la: 0751 120 708
 • Examen serologic pentru HIV – test rapid
 • Examen serologic pentru HIV – test ELISA

Este recomandat să te testezi pentru HIV și alte infecții cu transmitere sexuală (ITS) cel puțin de două ori pe an dacă ești activ sexual, chiar dacă te protejezi de fiecare dată.

S-ar putea să vrei să te testezi mai des, de exemplu, dacă ai relații sexuale cu un partener nou sau simți că te expui mai multor riscuri. Grupurilor mai expuse riscului li se recomandă testarea mai frecventă. Testarea la fiecare 3-6 luni este recomandată bărbaților care fac sex cu bărbați.

Perioada de fereastră imunologică se referă la timpul necesar pentru ca HIV să apară la testare, din momentul infectării cu HIV. Durata perioadei de fereastră depinde de tipul de test pe care îl faci. Dacă crezi că te-ai expus riscului de infectare cu HIV, nu aștepta, vorbește cu medicul tău sau cu un alt profesionist cât mai curând posibil. Cel mai important este să te testezi. Dacă rezultatul testului este negativ, dar crezi că ai fost expus la HIV recent, poți repeta testul după ce a trecut perioada de fereastră.
 
Imaginea de mai jos arată perioadele de fereastră pentru diferite tipuri de teste HIV. Unele teste (testele de generația a patra) pot oferi un rezultat precis în patru săptămâni, în timp ce altele pot oferi un rezultat precis după trei luni de la expunere (testele de generația a treia și unele kituri de auto-testare). Testele folosite în cadrul DSP sunt testele rapide (cu o perioadă de fereastră de 3 luni) și testele ELISA (cu o perioadă de fereastră de 4 săptămâni).

O sursă de încredere cu informații independente, clare și relevante despre HIV este website-ul informatHIV.ro.

informatHIV.ro se adresează atât persoanelor are trăiesc cu HIV, cât și celor care au un risc crescut de a contracta virusul, cadrelor medicale, activiștilor, persoanelor care lucrează în organizații, voluntarilor din domeniu și oricui vrea să afle informații despre HIV.

O altă resursă este website-ul proiectului Checkpoint ARAS, primul și singurul centru de testare din România adresat exclusiv bărbaților care fac sex cu bărbați și femeilor trans. Este un proiect al ARAS – Asociația Română Anti-SIDA.

 • PEP implică înghițirea unor medicamente anti-HIV, pentru 28 de zile de la posibila expunere la HIV.

 • Medicii îți vor evalua riscul de infectare, înainte să îți prescrie PEP.

 • PEP se poate găsi la spitale de boli infecțioase precum Matei Balș sau Victor Babeș din București, și la celelalte spitale sau secții de boli infecțioase din cadrul spitalelor județene, de pe întreg teritoriul țării.

Profilaxia post-expunere, sau PEP, este o metodă de prevenire a infectării cu HIV. Aceasta implică luarea medicamentelor anti-HIV, timp de 4 săptămâni, tratament care trebuie început imediat după ce persoana a fost expusă virusului.

Aceasta este o măsură de urgență, mai degrabă decât o metodă normală, de prevenire a transmiterii HIV.

Pentru a avea cea mai bună șansă să fie eficient, trebuie să iei PEP cât mai curând posibil, după posibila expunere la HIV.

Cel mai bine e să începi tratamentul la 24 de ore de la momentul cu risc de infectare, dar cu siguranță nu mai târziu de 72 de ore.

Mai multe informații despre PEP, transmitere și prevenire HIV găsești aici.

 • PrEP este foarte eficient în prevenirea transmiterii HIV pe cale sexuală.

 • Pentru ca PrEP să funcționeze bine, este important să iei pastilele în mod regulat.

 • Deși PrEP poate preveni infectarea cu HIV, acesta nu protejează împotriva altor infecții cu transmitere sexuală.

Profilaxia pre-expunere (PrEP) este o formă de prevenire HIV, care folosește medicație anti-HIV pentru a proteja persoanele HIV negative de contractarea HIV.

Principiul PrEP este similar cu cel al tabletelor anti-malarie, folosit în prevenția malariei în cazul unei călătorii în țările tropicale. Dacă o persoană care ia PrEP este expusă la HIV, substanțele anti-HIV din corpul acesteia vor opri intrarea virusului în celule și replicarea lui. Acestea previn instalarea HIV și protejează această persoană de infectarea cu HIV.

Studiile arată că PrEP este foarte eficient în prevenirea transmiterii HIV pe cale sexuală, dacă medicația este luată în mod regulat, așa cum a fost prescrisă. PrEP funcționează pentru bărbați și pentru femei, heterosexuali sau gay. Chiar dacă PrEP poate preveni HIV, nu previne și alte infecții cu transmitere sexuală sau sarcina.

PrEP presupune luarea unor medicamente în formă continuă, înainte de expunerea posibilă la HIV, pentru că ești conștient de riscul recurent de infectare cu HIV.

Mai multe informații despre PrEP găsești aici.

În prezent, nu există niciun distribuitor de PrEP în România, acest proces medical, de prevenire a infecției cu HIV, nefiind legiferat de către statul român în niciun fel. Medicii români nu au prescris PrEP până acum, dar au prescris Truvada și componentele acesteia, tenofovir și emtricitabine, împreună sau separat, pacienților HIV pozitivi pe care aceștia îi tratează. Este posibil ca unii dintre ei să accepte să vă monitorizeze funcțiile renale, în caz că vă decideți să luați PrEP.

Medicamentele PrEP se pot importa din alte țări. Este legal și poate fi o opțiune bună, în condițiile în care nu există PrEP la noi în țară. Dacă alegi să îți cumperi singur medicația PrEP, este important să mergi să îți monitorizezi sănătatea. Există câteva teste care se fac, de obicei, înainte și în timpul luării PrEP – screening regulat pentru HIV, pentru infecții cu transmitere sexuală și funcțiile rinichilor. În acest fel, vei putea folosi PrEP cât mai în sigur posibil.

În România, poți importa medicamente PrEP pentru maxim 3 luni, pentru uz personal. Nu este necesar să ai prescripție medicală. În general, comanda ajunge cam într-o lună.

Mai multe informații despre acest subiect găsești aici.

Testarea pentru HIV, tratamentul HIV și viața cu HIV s-au schimbat radical în ultimii zeci de ani. Tratamentul permite majorității oamenilor să atingă o încărcătură virală nedetectabilă.

Studiile au arătat că, atât timp cât iei schema de tratament și îți verifici periodic încărcătura virală la medic, pentru a confirma că ești nedetectabil, există zero riscuri de a transmite HIV partenerilor tăi sexuali.

Termenul N=N (Nedetectabil=Netransmisibil) este o metodă de conștientizare foarte bună pentru a reduce frica și stigma din jurul persoanelor care trăiesc cu HIV. Mai multe informații despre N=N găsești aici.

Spații sigure

Spațiile sigure sunt spații sau medii (sociale, culturale etc.) în care persoanele LGBTQ știu că nu vor fi expuse discriminării, criticii, hărțuirii sau oricărei forme de abuz fizic sau emoțional. Aceste spații susțin comunitatea și valori ca cele ale asociației Rise OUT. În acest context, ca persoane LGBTQ, ne putem simți în siguranță și putem fi noi înșine. La fel cum noi ne bucurăm de această susținere, ne face plăcere să susținem, la rândul nostru, afacerile și inițiativele locale.

  • Acaju
  • Bindu
  • Bistro „La Noi”
  • CUIB
  • Fika
  • Gist
  • Retro Cafe

   Ghid pentru a fi un spațiu sigur

   Tratează pe toată lumea în mod egal

   Asigură-te că toată lumea din spațiul tău sigur știe că va fi tratată egal. Asta mai înseamnă că vei interveni și vei lua acțiune în cazul în care cineva este discriminat, agresat sau hărțuit.

   Fii vizibil

   Fii deschis cu faptul că ești aliat și ai un spațiu sigur, astfel încât toată lumea va ști că spațiul tău este incluziv și sigur pentru toți.

   Fii empatic

   Oamenii pot avea experiențe, credințe sau opinii diferite. E important să asculți lumea cu empatie, însă la fel de important este să porți conversații în care angajamentul tău de a crea un spațiu sigur este ferm.

   Crează o cultură incluzivă

   Ajută să creezi un spațiu în care fiecare persoană este acceptată, indiferent de rasă, religie, etnicitate, gen, orientare sexuală, vârstă, sănătate mintală sau nivelul de abilitate fizică.

   Apără drepturile noastre

   Vocea ta ca aliat și ca afacere poate avea câteodată mai mult impact decât a noastră. Ca un spațiu sigur, ne poți ajuta să ne apărăm drepturile prin a vocaliza cu mândrie susținerea ta pentru incluziune și egalitate, și prin crearea unui spațiu incluziv fără discriminare sau hărțuire.

   Continuă să înveți

   Fii curios cu privire la cultura LGBTQ. Uneori, persoanele LGBTQ sunt deschise la întrebări și conversații, însă alteori se poate să nu fie. Respectă nivelurile de confort ale oamenilor, iar dacă ai întrebări, ne poți spune oricând.

   Susține vocile LGBTQ

   Crează loc pentru persoanele LGBTQ să participe și să se implice. Mai multă reprezentare înseamnă că mai mulți oameni se vor vedea reflectați în comunitate, ceea ce o face mai sigură și mai primitoare pentru toată lumea.