Activitatea noastră

Evenimente pentru comunitatea LGBTQ locală

Evenimentele pe care le organizăm fac parte din efortul nostru de a crea local o cultură și o viață queer. Încă din 2017 și până în prezent, încercăm să creăm spații sigure, de dezvoltare, incluziune și acceptare pentru comunitatea LGBTQ ieșeană. De la petreceri queer, ecranizări de film, expoziții, workshop-uri, până la campanii de conștientizare și solidarizarea cu alte cauze, reușim să aducem la un loc atât persoane din comunitatea queer ieșeană, cât și aliați ai comunității. Ne bucurăm mereu când cunoaștem persoane noi!

Grup de suport LGBTQ

Grupul de suport pentru persoanele LGBTQ din Iași se numește Curaj și se întâlnește o dată pe lună, de peste 3 ani. Este coordonat de două psihoterapeute, Andreea și Nicoleta, cunoscute și sub numele Caramel Frames.

Grupul de suport este un spațiu sigur pentru persoanele din comunitate care își doresc un sistem de susținere, atât din partea specialiștilor, cât și din partea celorlalți participanți, adică oameni care trec prin experiențe de viață similare, ca persoane LGBTQ. În prezent, întâlnirile grupului se țin online. Atunci când contextul ne va permite, întâlnirile se vor relua fizic.

Cum mă pot alătura grupului?

Ne poți contacta oricând pe info@riseout.ro, iar noi te vom include într-un grup de Facebook, unde se anunță întâlnirile lunare.

Organizing for Change (2020-2022)

Ratele HIV în rândul MSM (bărbați care fac sex cu bărbați) și ale persoanelor transgender, adunate de autorități au fost mereu într-o creștere constantă. Datele de la Institutul Național Matei Balș arată că ratele de infecție ale MSM s-au dublat în ultimul deceniu (de la 9,6% în 2009 la 24% în 2019). Această problemă acută este cauzată de lipsa de voință și viziune publică, dar și din cauza lipsei de previziune în planificarea acțiunilor de combatere a HIV și a nevoilor comunităților aflate în situație de risc și cele marginalizate. Rădăcina problemei provine dintr-o lipsă de răspundere politică, dar și din ratele ridicate de homofobie și lipsă de interes față de grupurile marginalizate la nivel instituțional.

Consultă documentele realizate în cadrul proiectului:

  1. Ghid metodologic pentru înțelegerea nevoilor persoanelor care trăiesc cu HIV și îmbunătățirea serviciilor dedicate acestora
  2. Situația HIV/SIDA în România: Înțelegerea provocărilor întâmpinate de persoanele care trăiesc cu HIV în accesarea serviciilor de sănătate, a cadrului juridic și a programelor de prevenire (Cercetare sociologică și juridică)

Proiectul „Organizing for Change” și-a propus să reînnoiască angajamentul față de combaterea HIV / SIDA prin advocacy, mobilizare și pregătire comunitară, sprijin pentru tratamentul și bunăstarea MSM, TG, lucrătorilor sexuali și persoanelor HIV +.

„Organizing for Change” a fost un proiect finanțat de Elton John AIDS Foundation.